Muskov Startup xAI získal nové financie vo výške 6 miliárd dolárov

27.05.2024 Celý región

Washington 27. mája (TASR) - Startup xAI zameraný na umelú inteligenciu (AI), ktorý založil americký miliardár a vlastník Tesly Elon Musk, oznámil, že získal 6 miliárd USD (5,53 miliardy eur) od investorov na čoraz preplnenejšom trhu s AI. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Tieto financie vrátane peňazí od známych investorov rizikového kapitálu a saudského princa zvýšili celkovú hodnotu firmy na 24 miliárd USD, na základe Muskových údajov o jej hodnote (18 miliárd USD) pred získaním nových peňazí.

Spoločnosť xAI v nedeľu (26. 5.) večer na blogu "s potešením oznámila", že nové kolo financovania série B jej prinieslo 6 miliárd USD. Tieto finančné prostriedky budú použité na uvedenie prvých produktov xAI na trh, vybudovanie pokročilej infraštruktúry a urýchlenie výskumu a vývoja budúcich technológií, dodala.

Medzi investormi sú okrem iných Valor Equity Partners, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital a saudský princ Al-Valíd bin Talál.

Musk je jedným z mála svetových investorov s dostatočne plnými vreckami na to, aby v oblasti AI konkuroval takým spoločnostiam ako OpenAI, Google a Meta. Budovanie modelu AI v rovnakom rozsahu ako tieto spoločnosti si vyžaduje obrovské náklady na výkon počítačov, infraštruktúru a odborné znalosti.

Spoločnosť xAI v nedeľu uviedla, že jej hlavným cieľom je vyvinúť "pokročilé systémy AI, ktoré budú pravdivé, kompetentné a maximálne prospešné pre celé ľudstvo".

Musk investorom povedal, že plánuje postaviť superpočítač s názvom "gigafactory of compute" na podporu vývoja xAI. Mal by byť najmenej štvornásobkom veľkosti najväčších GPU klastrov, ktoré momentálne existujú, povedal Musk počas prezentácie s tým, že chce, aby bol funkčný do jesene 2025.

Odkedy sa v roku 2022 objavil na scéne generatívny nástroj AI ChatGPT od OpenAI, táto technológia sa stala oblasťou tvrdej konkurencie.

(1 EUR = 1,084 USD)
 

Vyberte región

mark